Akon osvjetljuje Afriku

Ovo je priča koja iz nekog razloga nije dobila neku veliku pozornost medija, barem ne koliko bi trebala, no Akon kaže kako je to zapravo dobro, jer se onda može koncentrirati na to da stvarno napravi nešto i u tome je potpuno u pravu. Često iz projekata koji su medijski jako nahajpani ispadne malo toga ili ništa.

Akon, za neupućene, je popularni glazbenik. Zapravo, malo je reći da je samo popularan. Iako nisam neki fan glazbe, mora mu se priznati stvarno iznimne uspjehe na tom polju, a ovaj projekt pokazuje da je puno više od samo glazbenika. I sam odrastao u Senegalu bez struje i tekuće vode, jako dobro zna što je pravo siromaštvo i nemogućnost odrastanja u normalnim uvjetima – a poimanje toga itekako se razlikuje u Europi i SAD-u u odnosu na Afriku (na to se isto osvrće u gornjem videu). Svojim projektom Akon Lighting Africa doslovce je osvjetlio ulice i kuće milijuna ljudi na teritoriju 15 država, a planira to proširiti na čitavi kontinent, koji po njegovim riječima, pruža brojne mogućnosti i vrlo je otvoren za poduzetnike.

Kad malo razmislite: koliko uopće znamo o Africi? Uzmimo samo podatak, koliko su razvijene mobilne platforme u Africi, u kojoj, baš zato jer su mobiteli neizostavni u životu ljudi, postoje brojni programi i aplikacije kojima mi u Europi ili SAD-u nemamo pristupa. Zadnje vrijeme dosta se govori o ‘informacijskom mjehuru’ i praćenju samo tema bliskih našim stavovima, zbog čega se stiče kriva predodžba svijeta i događanja u njemu. Nismo li u svojevrsnom ‘mjehuru’ i po pitanju informacija s drugih kontinenata: znamo što se događa po Europi i Americi, ostalo nam je dobrim dijelom nepoznanica ili u najboljem slučaju fusnota, a pitanje je koliko je to dobro…

No, ostavimo to za neku drugu temu, pogledajte još i ovaj video fascinantnog Akonovog projekta, o kojem više informacija imate i na službenom webu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s