Muke kreativaca s besplatnim radom

Arhitekti ne daju svoje nacrte besplatno, ugostitelji ne daju uzorke za kušanje, kao što niti fitness treneri ne prepisuju vježbe badava. No, u kreativnoj se industriji, iz nekog razloga, to ustalilo kao praksa. Postalo je normalno tražiti ‘uzorke’ ili kompletan rad prije nego se uopće povede pitanje plaćanja – to mogu posvjedočiti grafički i web dizajneri, ilustratori, copywriteri, fotografi, community manageri, kreativni direktori… koji se svi još muče s priznavanjem statusa profesionalaca, kakav je normalan u drugim profesijama, od vodoinstalatera, računovoša i odvjetnika do već spomenutih arhitekata, fitness trenera i ugostitelja.

Jednostavno, od kreativaca je normalno zatražiti da nešto odrade besplatno, a čak i kad se radi o manjem poslu, ne uzima se u obzir da i taj mali posao oduzima određeno vrijeme. No, koliko je to zapravo normalno?

Jedna se kreativna agencija, Zulu Alpha Kilo, bacila u akciju i testirala reakcije drugih profesionalaca na takve zahtjeve. Bacite oko na video i slobodno komentirajte što mislite…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s