Davos, Piketty, Gates…

– U tjednu na izmaku održao se Svjetski ekonomski forum u Davosu. 1700 privatnih aviona dovelo je 2500 gostiju koji su tamo raspravljali o klimatskim promjenama. Ironija kojoj nije mogao odoljeti ni Jon Stewart.

– Naravno, nije se mogla izbjeći ni uvijek aktualna rasprava o nejednakosti, pogotovo otkako je Oxfam objavio kako gotovo pola svjetskog bogatstva drži 1% ljudi. Brojni su potom skočili na njih, neki žešće, neki blaže, premda i recimo Credit Suisse ima slične podatke.

– Nejednakošću se u svom “Kapitalu 21. stoljeća” bavi i Thomas Piketty, po nekima najutjecajniji mislioc 2014. Nema tko nije komentirao njegov rad. Kritičara, kao ni fanova, ne nedostaje. Oglasio se i Bill Gates, koji, iako se s nekim stvarima i ne slaže, preporučuje Pikettyjevu knjigu i drži je važnom za raspravu. Inače, knjiga ima 700 stranica, dok je ne nabavite ili ulovite vremena za nju (meni stoji već neko vrijeme, eh), evo 20-minutni video s autorovim TED govorom.

– Kad već spominjem Gatesa, čovjek se nedavno potrudio navesti neke dobre vijesti koje su vam možda promakle u 2014. Btw jeste li znali da su on i Warren Buffett, obojica poznati filantropi, lani zaradili 21 milijardu dolara? Gotovo pola hrvatskog duga…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s