Treba li težiti savršenstvu?

Listajući unatrag postove na blogu, mogu reći da sam većim dijelom zadovoljan. Ajmo reći, s njih 80%. Neki su vjerojatno mogli ispasti bolji, da, ali bilo da se radi o stvarima koje su paralelno u istom obliku završile na nekoj društvenoj mreži, bilo da su u pitanju pravi, duži tekstovi, uvijek je u prvom redu neka ideja ili misao koju sam imao potrebu izbaciti iz sebe. Neki od tekstova brzo su završili na par portala u Hrvatskoj i BiH, što je pohvala i solidna motivacija, ali i možebitni pokazatelji u kojem smjeru će razvoj bloga ići.

Treba li stremiti prema 100%?

Voltaire je svojedobno rekao – “savršeno je neprijatelj dobrog” *. Da ne bude zabune, ne kažem da ovdje nešto pišem savršeno, daleko od toga, nego nastojanje da sve bude savršeno ubija produktivnost. Zamislite da u svemu u životu ganjate tih 100%, koliko bi toga zaista izvršili na vrijeme? Kvalitetnih 80% je vrlo dobro, u svakom slučaju bolje od planiranih, a neizvedenih 100%. Bitna je akcija, ona je preduvjet za uspjeh uopće.

Savršenstvom se dakle ne treba opterećivati, ali stremiti izvrsnosti – svakako. Između ostalog i zato što je danas osrednjost puno traženija. I to je također u neku ruku dobro: zamislite svijet u kojem je izvrsnost pravilo. Brzo bi postalo dosadno, a kreativni umovi bi tražili načine kako razbiti tu monotoniju i stvoriti nešto drugačije, lošije, jeftinije. Ovako, okruženi smo prosječnošću, pa nema druge nego težiti boljem. Prosječnost nas motivira, a kad nam akcija postane navika, ustrajnošću se približavamo izvrsnosti. Put je dug – krenite odmah!

(* Voltaire je u biti malo preradio jednu staru talijansku poslovicu, ali se rečenica svejedno pripisuje njemu, baš kao i poznati citat o slobodi govora iza kojeg zapravo stoji autorica njegove biografije Evelyn Beatrice Hall)

Advertisements

One thought on “Treba li težiti savršenstvu?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s