Solidarna razmjena

Diljem Europe već duže vrijeme funkcioniraju grupe solidarne razmjene, kroz koje ljudi financiraju lokalne seljake / zemljoradnike, od kojih potom dobijaju organsku hranu. Odlična stvar za sve koji ne žele kupovati voće i povrće u trgovačkim centrima i supermarketima.

HRT je prije par dana emitirao prilog o grupi solidarne razmjene u Parizu. Izravni otkup hrane organizira se po kafićima, trgovinama, pa čak i crkvi. Dobra strana priče pored nabavke organske, sezonske hrane te financiranja zemljoradnika je i stalno upoznavanje novih ljudi, koji se potom na licu mjesta dogovaraju unaprijed što će se uzgojiti tijekom sezone i kasnije razmijeniti, odnosno dobiti za uložen novac.

Bilo bi sjajno kada bi domaći mediji popratili rad ovdašnjih grupa solidarne razmjene, ima ih u Zagrebu, Rijeci, Puli i nizu drugih gradova. Proguglajte.

Nedavna akcija s neretvanskim mandarinama po 3 kune / kg, pokrenuta preko Facebooka, ne bi po definiciji mogla ući u definiciju solidarne razmjene, ali svakako jest jedan od načina kako se proizvođači hrane i kupci mogu povezati. Izravna prodaja, lišena marži, koristi svima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s