Disability is not inability

Tehnologija krasno napreduje, ono što je nekoć bilo nezamislivo polako se ostvaruje. Nećete baš o tome često čitati kod nas, kad nešto i izađe utopi se u moru trivijalnosti.

FDA Approves First Robotic Exoskeleton for Paralyzed Users
How a Paralyzed Man Moved His Fingers With His Mind

Šteta što se i Paraolimpijske Igre ne prate jednako kao standardne Olimpijske,  ljudi bi imali priliku vidjeti dosadašnje dosege tehnologije na djelu.

Sportaši se općenito u radu itekako oslanjaju na znanost i tehnologiju, no to je posebno vidljivo kod paraolimpijaca, kojima su oni neophodni i u samom natjecanju, za razliku od olimpijaca koji ih koriste uglavom u treningu. U razvoju opreme koju paraolimpijci koriste ulaže se velik novac, što se vremenom, osim za njih, pokazuje korisno i za ljude nesportaše s nekim invaliditetom, jer sve naprednija, bolja oprema dolazi i u mainstream. Rastuća popularnost natjecanja rezultira i u pojačanom interesu sponzora i medija, što onda u cijelu priču dovodi još novca i samim time brži razvoj potrebnih tehnologija.

Istina, na Paraolimpijskim Igrama ne sudjeluje jednak broj zemalja kao na Olimpijskim – dosta si zemalja iz nekog razloga ne može priuštiti ulaganja u paraolimpijce, ali i to se mijenja polako i participacija je sve veća, kao i interes medija. Držimo fige da se taj trend nastavi, jer osim pokazivanja tehnologije, bilo bi fer izjednačiti trud i postignuća svih sportaša.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s